Castratie, niet alleen de operatie

13 april 2017

Castratie, niet alleen de operatie

Er komt meer kijken bij een castratie dan alleen de operatie: de gezondheidscheck, adviezen en nazorg horen er allemaal bij. Wij van Beste Dierenartsen vinden het dan ook belangrijk dat dit zo goed mogelijk gebeurt om complicaties te voorkomen.

Preventieve gezondheidszorg
Castreren is deel van zowel de preventieve als de medische gezondheidszorg van uw huisdier, voor mannetjes en vrouwtjesdieren. Het castreren van vrouwtjes wordt ook wel steriliseren genoemd in de volksmond, maar medisch gezien zit hier geen onderscheid tussen. Belangrijk aan preventieve gezondheidszorg is geregelde controle van uw dier en vastlegging van de gegevens in een patiëntendossier. Op elk moment dat uw huisdier komt voor preventieve of curatieve zorg, is het belangrijk de hele (ziekte)geschiedenis van uw dier in ogenschouw te nemen en samen met uw dierenarts de balans op te maken.

Tijd en aandacht
Een castratie kan niet even snel uitgevoerd worden. Wij vinden het, zoals altijd, belangrijk om ruim tijd te nemen voor u en uw huisdier. Daarnaast beschikken wij over alle voorzieningen en kennis die nodig is om uw huisdier op de juiste wijze te castreren. Wij informeren u over de mogelijkheden en risico’s en samen komen wij tot de juiste keuze voor uw huisdier.

Gezondheidscheck
Voorafgaande aan de castratie wordt uw huisdier altijd nagekeken om te beoordelen of er risico’s aan de operatie verbonden zijn. Hierbij wordt uw dier gewogen, er wordt gekeken of er eerder al complicaties zijn opgetreden bij een operatie en de dierenarts voert een pre-anesthetisch onderzoek uit om te kijken of hart en longen in orde zijn. Na deze check kunnen de pijnstilling, narcose en sedatiemiddelen worden toegediend, wordt uw dier gewassen en geschoren en kan de operatie beginnen.

Maatwerk
Castreren is maatwerk: niet ieder dier is gebaat bij dezelfde standaard castratie. Afhankelijk van uw plannen, de operatiegeschiedenis van uw huisdier en de bevindingen bij de uitgevoerde gezondheidscontrole, wordt een castratieadvies uitgebracht. Zo bestaat er voor sommige diersoorten ook de mogelijkheid tot chemische castratie of de prikpil, om te kijken of gedragsproblemen ook echt verminderen of om uw dier tijdelijk onvruchtbaar te maken.
Wij beschikken over het materiaal en de kennis die nodig is om uw huisdier op de juiste wijze te helpen: wij informeren u over de mogelijkheden en samen komen wij tot de juiste keuze voor uw huisdier.

Nazorg
Een belangrijk onderdeel van castreren is de nazorg. Standaard krijgt u na de operatie pijnstilling mee voor uw dier. Ook zit een nacontrole inbegrepen in de prijs van de castratie, hierbij controleert uw dierenarts de wond en, indien nodig, worden de hechtingen eruit gehaald. Maar wat als u kort na de castratie vermoed dat er iets mis is met uw dier? Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar een enkele keer komt er een complicatie zoals een nabloeding voor, dan wilt u toch naar de dierenarts kunnen gaan. Wij garanderen u, als Beste Dierenartsen, 24 uur per dag en 7 dagen in de week de bereikbaarheid van een dierenarts.

Gezondheid is prioriteit
Met castraties wordt regelmatig gestunt met de prijzen, echter dit mag nooit ten koste gaan van een correcte uitvoering. Een castratie is een handeling die op een goede wijze dient te gebeuren, en waarin niet gekort mag worden in tijd, precisie of nazorg. Zoals dierenarts Loek Gussenhoven van Dierenkliniek Broerdijk treffend zegt: ‘De tijd om te opereren blijft hetzelfde en de pijnstilling kun je niet achterwege laten, dat wil je ook niet want een dier heeft dat gewoon nodig.'

De gezondheid van uw huisdier is altijd onze prioriteit en daarin doen wij geen concessies. Wij raden u aan voor de castratie van uw huisdier altijd naar een goed uitgeruste dierenkliniek te gaan. Uiteraard staan wij op één van onze klinieken klaar voor u en uw huisdier!