Geef Myxomatose en VHS/VHS-2 geen kans!

27 februari 2018

Geef Myxomatose en VHS/VHS-2 geen kans!

Konijnen zijn helaas vatbaar voor ziekten. Dit geldt voor wilde konijnen maar ook voor uw eigen konijn. Ook al komt uw konijn nooit buiten, er zijn een aantal dodelijke ziekten waarmee uw konijn eenvoudig besmet kan raken.

Myxomatose
De bekendste konijnenziekte is myxomatose. Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgebracht door muggen, steekvliegen en vlooien. De ziekte is (vaak) dodelijk! Er is helaas geen behandeling tegen de ziekte mogelijk maar vaccineren kan wel heel goed. Laat uw konijn daarom jaarlijks bij ons vaccineren, daardoor is uw konijn beschermd tegen deze ziekte. Zorg er verder voor dat uw konijn vrij is van vlooien; dat zal de kans op myxomatose aanzienlijk verkleinen. Laat u door ons adviseren welk anti-vlooienmiddel geschikt is voor uw konijn.

VHS en VHS-2
Een andere konijnenziekte is VHS; Viraal Hemorragisch Syndroom (ook bekend onder de Engelstalige afkorting RHD). VHS is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte en komt sinds 1988 in Europa en Nederland voor. Daarnaast bestaat er een hele besmettelijke variant van VHS, VHS-2 genaamd! Konijnen die met VHS besmet raken komen helaas snel te overlijden.

Besmetting via een virus is zo gebeurd. Zonder het te weten kunt u zelf de drager zijn. Het virus komt bijvoorbeeld bij u thuis via de schoenzolen, wanneer er met een wandeling gelopen is op een plek waar wilde konijnen geplast en gepoept hebben. Een ander voorbeeld: één van onze cliënten gaf zijn konijn altijd vers gras. Het konijn overleed plotseling aan VHS. De infectiebron bleek het gras zelf te zijn; dat groeide op een veld waar veel wilde konijnen leefden.

Vaccineren tegen Myxomatose en VHS en VHS-2 helpt altijd!
Laat uw konijn altijd tegen Myxomatose en tegen VHS/VHS-2 vaccineren. Het is pijnloos en in onze kliniek in Beste Dierenartsen zo gebeurd. Zorg verder voor een goede hygiëne: houd de hokken en voederbakken van uw konijn goed schoon. Voorkom daarnaast dat konijnen elkaar onderling kunnen besmetten en pluk geen gras op plaatsen waar ook wilde konijnen komen.

Kom nu naar Beste Dierenartsen in Nederland en laat uw konijn vaccineren. Tot en met 30 april 2018 ligt er een lekkere snack voor uw konijn klaar! Natuurlijk kijken onze deskundige medewerkers uw konijn altijd goed na. Geef Myxomatose en VHS geen kans: maak nu een afspraak bij ëén van onze klinieken voor de vaccinatie, we verwelkomen u graag!