Slachthuizen krijgen cameratoezicht

22 juni 2017

Slachthuizen krijgen cameratoezicht

Het slachten van dieren in Nederlandse slachthuizen wordt voortaan gefilmd. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft met slachthuizen afspraken gemaakt over vrijwillig cameratoezicht.

 

Dit naar aanleiding van de grove misstanden die enkele maanden geleden werden onthuld in het grootste slachthuis van België. Hierbij werd er onder andere op undercoverbeelden vastgelegd hoe de varkens door de medewerkers van het slachthuis werden geslagen, geschopt en aan de oren voortgetrokken. Daarnaast werden dieren die na het transport niet meer in staat waren te lopen, met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept. Ook werden de voedselregels overtreden; dieren die dood bij het slachthuis aankwamen werden alsnog verwerkt. Om de exportwetgeving te omzeilen werden de oormerken van de levende varkens weggesneden, om hun buitenlandse herkomst te verbergen.

 

Het cameratoezicht is bedoeld om zulke misstanden te voorkomen. De camera’s worden zo geplaatst dat alle handelingen met levende dieren in beeld worden gebracht; van de aanvoer van de dieren bij het slachthuis tot en met het doden van de dieren. De beelden zullen door de slachterijen beschikbaar worden gesteld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De gewone inspecteurs blijven de slachthuizen controleren. De videobeelden dienen enkel als een extra toezicht, zodat bepaalde gebeurtenissen teruggekeken kunnen worden.

 

De afspraken zijn gemaakt met de drie grootste brancheorganisaties, waarvan de leden samen goed zijn voor de slacht van meer dan 90 procent van alle roodvlees en pluimvee. De staatssecretaris gaat ook met de kleinere slachterijen in gesprek om camera’s op te hangen.