Vuurwerkangst bij uw huisdier, sta er tijdig bij stil

6 september 2017

Vuurwerkangst bij uw huisdier, sta er tijdig bij stil

De jaarwisseling lijkt nog ver weg, maar voor het thema “vuurwerkangst bij uw huisdier” willen en moeten we tijdig uw aandacht vragen. De periode rondom 31 december is voor veel huisdieren namelijk een hele angstige periode! Veel honden en katten zijn doodsbenauwd voor vuurwerk. Enerzijds zijn huisdieren bang voor de knallen, maar ook de geur en de lichtflitsen spelen een belangrijke rol bij de angst die ze ervaren.

 

Vuurwerkangst bij honden is voornamelijk toe te schrijven aan (hard) geluid. De meeste puppycursussen proberen honden op jonge leeftijd al te laten wennen aan harde geluiden. Maar dit blijkt op latere leeftijd niet altijd afdoende. Bedenk hierbij dat een hond erg goed hoort. Uit onderzoek weten we dat een hond een frequentiebereik heeft dat twee keer groter is dan dat van de mens. Bovendien kan een hond geluiden op een veel grotere afstand dan wij waarnemen. Dus wanneer u op de bank zit en buiten een luide knal hoort, zal uw hond deze knal waarschijnlijk als een donderslag ervaren.

 

Katten en honden die bang zijn voor vuurwerk kunnen de gekste capriolen uithalen. Helaas zijn ons meerdere gevallen bekend waarin dit slecht afliep. Zo kennen wij verhalen waarbij dieren op oudjaarsnacht in paniek het huis ontvluchtten en midden in het vuurwerk terecht kwamen. Dat willen we zeker niet zien gebeuren! Bovendien levert de vuurwerkangst bij uw huisdier, ook voor uzelf veel stress op. Om de angst bij uw huisdier te verminderen zijn er meerdere opties. Medicatie is er één, maar u kunt ook voor een andere aanpak kiezen.

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer vakantieparken die op 31 december een logeerarrangement aanbieden, speciaal voor huisdiereigenaren. Zo kunt u zich lekker met uw huisdier verstoppen in het bos; dit is een optie maar het ontwijken van vuurwerk is natuurlijk geen permanente oplossing tegen de angst. Uw huisdier zelf trainen of samen een training volgen tegen vuurwerkangst, is wel een permanente oplossing. Kiest u voor deze optie dan zult u echt in oktober moeten beginnen!

Advies bij vuurwerkangst.

Wanneer uw huisdier bang is voor vuurwerk is het zaak hier serieus mee om te gaan. Informeer daarom bij één van onze klinieken wanneer zij de ruimte en tijd hebben om u hier over te adviseren. Zij helpen jullie graag!